1994 • Provence

torsdag, juni 2

Under solen i Provence med Den rustne Eike
2. juni – 11. juni 1994


Dette er beskrivelsen vi fikk fra turarrangøren.
Hva kan vel være mer helsebringende for kropp og sjel enn en sykkeltur?
Svaret er: en sykkeltur under Provences sol i Syd-Frankrike! På denne turen tar vi deltakerne med til de vakreste steder i Provence, vi sykler på smale veier gjenom grønne vinmarker og blå lavendelmarker. Vi opplever Middelhavet og det fuglerike våtmarksområdet Camargue, fjellpartiene i Luberon og Alpillene med idylliske og pittoreske landsbyer. Landskapet og vegetasjonen er svært variert. Alpillene med sine oliventrær, mandeltrær og sypresser kan minne om Hellas. I Provencal Colorado finner vi vakre Roussillion som klamrer seg fast i det fargerike jordsmonnet som veksler fra gult til grønt, hvitt, rødt og brunt.
Og overalt hvor vi kommer, finner vi gjestfrie landsbykafeér som byr på stedets spesialiteter og stedets vin. Vi kan nevne de kjente Chateauneuf du Pape (rød) og le Tavel (rosé). Underveis besøker vi bl.a. Marquis de Sades landsby Lacoste, hvor hans slott fremdeles rager i landskapet. Over elva Gardon får vi se eldgamle romerske akvedukter. Hver dag vil vi på våre utflukter opleve en ny bit av Provences natur, kultur og historie, i vårt eget tempo.
Om kvelden slapper vi av i koselige, komfortable hoteller med særpreg. Vår lokalkjente franske guide vil fortelle om det vi ser underveis, og hjelper oss å finne fram til perler vi ellers hadde gått glipp av. I tillegg er det med en sykkelkyndig guide fra Den Rustne Eike sykkeltur og utleie. Han trår til om det skulle punktere et dekk eller ryke en gir-wire.
Deltakerne kan føle seg helt trygge, og konsentrere seg om dagens fysiske utskeielser, de 40-60 km vi skal tilbakelegge på sykkel hver dag. Vi tar oss god tid på turene, og alle som er i alminnelig god form kan være med. Husk at dagens sykler med 21 gir gjør det mye lettere å komme seg fram på veiene. Noen spesiell forhåndstrening på sykkel behøves ikke, selvom det er en fordel å ha prøvd seg noen turer. Men nøl ikke for lenge med påmeldingen, vi tar med maksimalt 25 personer i gruppen.

21 personer pluss reiseleder og 2 fra Den Rustne Eike var med på denne turen.

Dag 1: Vi reiser fra Fornebu med Air France til Marignane flyplass i Marseille, hvor vi blir møtt av den franske agenten. Transfer med buss til hotellet, "Mas des Amandiers" i Graveson. Middag og presentasjon av turen.

Dag 2: Første sykkeldag går til Alpillene, fjellområdet som med sine åssider kledd med oliven, vinstokker, sypresser og mandeltrær. Langsmed småveiene vi følger kan vi innimellom få øye på en "mas", tradisjonelt sydfransk hus med gammeldags vasket mur. På veien sykler vi bl.a. gjennom landsbyene Saint-Remy de Provence og Les Baux de Provence Vi overnatter i Arles på hotell "La Muette". Ca. 45 km denne dagen.

Dag 3: Vi befinner oss i nærheten av Middelhavet, og sykler gjennom Camargue-området. Flatland med rismarker, beitemarker med kyr og hester, våtmarksområder med rikt fugleliv bl.a. flamingoer. Til slutt kommer vi ut til havet. Vi tar en svømmetur eller slapper av litt på stranden før vi sykler videre for å se hvordan saltutvinning foregår.
Overnatting på samme hotell i Arles. 50 km. Se fotnote.

Dag 4: Tid på egenhånd om formiddagen, du vil få et kart over Arles og har muligheten til å gjøre oppdagelsestur til historiske steder i denne vakre byen.
Om ettermiddagen sykler vi mot Luberon på småveier gjennom Alpillene og landsbyer som Mouries (kjent for sin gode olivenolje) og Eygaliere med det vakre kapellet fra 12. århundre. Overnatting på hotell "Du parc" i Cavaillon. 50 km.

Dag 5: Fra Cavaillon drar vi på utflukt i Luberon-distriktet, og besøker bl.a. landsbyene Oppede Le Vieux, Lacoste (med Marquis de Sades slott), Menerbes og Bonnieux. Vi stopper og besøker noen av de mange atelieer/brukskunsthandlere underveis. Det er mange kunstnere som har slått seg ned i dette området. Overnatting på hotell "Mas de La Tour" med svømmebasseng i landlige omgivelser i nærheten av Apt. 45 km.

Dag 6: De som vil slappe av ved bassenget kan gjøre det idag. For de som ønsker å foreta sightseeing kan vi foreslå en tur for å se og smake stedets produksjon av glasserte frukter, eller en rundtur i de små landsbyene i nærheten. Overnatting på samme hotell.

Dag 7: Denne dagen skal vi besøke Provencal Colorado, med fjellformasjoner i vakre farger fra rødt til gult. Vi skal også besøke Roussillon som er en vakker og tradisjonsrik landsby i Colorado. Derfra drar vi innom Gordes, som ikke er mindre vakker, men med en helt annen byggestil. Videre til Avignon med overnatting på et landlig hotell "La Ferme" med svømmebasseng. 60 km.

Dag 8: En spesiell dag med vinsmaking fra Rhone-dalen som høydepunkt. Vi får smake på utmerket rosevin "le Tavel" fra landsbyen med samme navn. Se produksjon av rødvinen «Chateauneuf du Pape», hvor druen som forvandles til førsteklasses vin på tross av at den gror i steinete og skrinn jord. Også idag velger vi idylliske veier gjennom små landsbyer. Vi sykler gjennom fjellområdet Dentelles de Montmirail.
Om kvelden sykler vi inn til Avignon og overnatter på samme hotell. 60 km.

Dag 9: I dag får vi se minner fra romertiden, den vakre akvedukten Pont du Gard, som sørget for vannforsyningen fra Uzes til Nimes. Dessuten vil det vli anledning til en dukkert i elva Gardon før vi sykler videre til Duche d´Uzes. Dette "hertugdømmet" som tilhørte og fikk navn etter eieren, hertugen av Uzes i det 17.århundre. Overnatting på samme hotell som dag 7 og 8. 50 km.

Dag 10: Transfer til Marignane airport i Marseille med buss. Derfra direktefly til Oslo.


Lørdag 3. september hadde Vigdis og jeg reservert bord på restaurant Oustan de Beaumanié re med 2 stjerner i Michelin guiden, beliggende i Baux de Provence. Vi tok taxi fra hotellet i Arles og spiste en fabelaktig middag som besto av 8 retter! En opplevelse som kan anbefales.
Selvom vi var det eneste «paret» av samme kjønn!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket