1992 • Bourgogne med Aftenpostens Reiesklubb

søndag, september 20

Bourgogne
20. – 28. september 1992

Aftenpostens reiseklubb skrev dette:
En meget spesiell opplevelse, hvor stikkordene er;

sykkel, natur, kultur og vin . . .

Ref.: En 8-dagers tur i herlige Bourgogne, hvor alle detaljer er tilrettelagt og ivaretatt, slik at deltakerne kan konsentrere seg fullt og helt om naturopplevelsene. Selv om man nok bør ha forsøkt sykkelen litt hjemme tidligere i sesongen, stiller turen ikke spsielt store krav til ferdigheter og kondisjon. Bl.a. nevner vi at bagasjen blir kjørt med bil fra hotell til hotell. Basiskunnskapene bør vel kanskje like gjerne omfatte sansen for natur, kultur og vin . . .?

Vi legger veien om «La Route des Grandes Crus»: Chenove, Marsannay, Fixin, Gevrey Chambertin og Vougeot. Vi besøker slottet som eies av «The Brotherhood of the knights og Tastevin». Vinsmaking arrangeres ved ankomsten til «Nuits Saint Georges» før vi tar inn på «Hotel Ibis», hvor vi spiser middag og overnatter.

Vi blir møtt på flyplassen av PLUSreisers representant, og kjørt til «Hotel Frantour Paris», like ved Gare de Lyon-stasjonen, hvor det blir overnatting.
Etter lunsj, starter turen vår «for alvor!»
Avg. Oslo, Fornebu kl 18.55 AF2223
Ank. Paris, Charles de Gaulle kl 21.10

Mandag 21. september

Etter frokost på hotellet, drar vi fra Garde de Lyon med tog til Dijon. Her blir det gitt grundig orientering om hva vi skal oppleve de nærmeste dager, før vi får utlevert syklene.
Maleriske Dijon er hovedstaden i Bourgogne-distriktet, og er i tillegg til sin kunstneriske egenart kjent som et universitets- og forretningssenter.
Vi rekker et besøk til Grenvin-museet i Dijon, hvor utstillingen tar oss med på en reise i tid, fra 600 f.Kr., og fram til vår egen tid.

Tirsdag 22. september

Frokost på hotellet. Vi starter turen kl 08.30 og sykler da til Beaune, favorittstedet til Bourgognes hertuger, og viden kjent for sine mange arkitektoniske skatter. Her føler man seg virkelig hensatt til middelalderen! Vi oppsøker selvsagt et av de gamle husene, hvor det arrangeres vinsmaking.
Resten av dagen er satt av til egen disposisjon, før middag og overnatting på «Hotel Ibis Beaune».

Onsdag 23. september

Frokost på hotellet. Idag gjør vi utflukt til området som kalles «Bourgogne's lille Sveits», et idyllisk fjelllandskap, hvor en rekke av verdens mest berømte viner produseres.
Middag og overnatting på «Hotel Ibis Beaune».

Torsdag 24. september

Frokost på hotellet. Vi drar till Cote de Baune, og Mersault-slottet, hvor det arrangeres omvisning og vinsmaking.
Tidlig på ettermiddagen fortsetter vi vår tur via Puligny og Saint Aubin til la Rochepot, hvor vi besøker den imponerende borgen fra 1200-tallet. turen tilbake går via Auxey Duresses, Volney og Pommard.
Middag og overnatting på «Hotel Ibis Beaune».

Fredag 25. september
Frokost på hotellet. Idag tar vi først buss til Chagny, før vi sykler gjennom vinmarkene i Mercurey (stopp for vinsmaking) og Maconnais-regionen til Cote Chalonnaise, før vi legger turen til Buxy via Givry.
Middag og overnatting på «Hotel Relais du Montagny» i Buxy.

Lørdag 26. september
Frokost på hotellet. Vi setter kursen for Saint Boil og Sercy, før vi besøker den berømte Cormatin-borgen med sin praktfulle hage.
Cluny er senteret for de middelalderske munkevesen. Vi fortrekker et innkvarteringssted mer tilpasset vår tid, og tar inn på «Hotel Moderne» i Cluny.
Middag på hotellet.

Søndag 27. september
Frokost på hotellet. Vi besøker først klosteret, som ble grunnlagt i år 910. Bare enkelte deler står fremdeles, men vi får likevel et levende inntrykk av hvilken innflydelse Cluny har hatt på arkitektur og skulptur i Bourgogne på 1200-tallet.
Etter besøket på klosteret, går ruten til Macon via Berge Le Chatel, La Roche Vineuse, Nancelle og Huringy.
Middag og overnatting på «Hotel Terminus» i Macon.

Mandag 28. september
Etter frokost på hotellet, frakter bussen oss til Macon Loche-stasjonen, hvor vi går på toget tilbake til Paris.
Avg. Paris, Charles de Gaulle kl 16.00 AF2256

Ank. Oslo, Fornebu kl 18.15

Egne notater fra vår første sykkeltur med Aftenpostens Reiseklubb
Den siste uken av sommerferien skal tilbringes på sykkeltur i Frankrike! Ca. 22 mil mellom Dijon og Macon skal tilbakelegges på sykkelsetet iløpet av en uke.
Vi ankom Paris kl. 21.15 til 17 grader.

Hotellet Frantour er vegg i vegg med Gare de Lyon togstasjon,Vigdis og jeg bodde på rom nr. 152 og rakk innom nærmeste fortausrestaurant Europeen. Der var også et par damer fra gruppen, Vigdis og Berit fra Asker. 1/4 hvitvin kostet FF31, og 1 glass øl 25 cl. FF17.

Natten ga oss ikke mye søvn. Vi hadde åpent vindu og fikk med avgangstidene for hvert tog utover natten. Kl. 6.30 ble vi vekket til frokost. Greit med hjul på kofferten, da vi hadde plass på den første vognen på spor 9. Men nå sitter vi godt på et hurtigtog som skal frakte oss til Dijon på 1 time. Det ble det ikke, med 40 minutter forsinkelse! Men utenfor Gare de Dijon Ville ventet 37 flunkende nye sykler med 10 gir på oss. Det ble en lang rekke med syklister gjennom byen, og mange grudde seg litt. Også menn! Besøkte Musee Grevin, et voksmuseum og så historier fra Middelalderen. Så ble det lunsj - først en grønn salat etterfulgt av båndspaghetti med kjøtt, sorbet med solbær og kaffe. Ut i trafikken igjen, som var ganske tett i ca. 1 km. Så ble det landlig og vi var på Route des Grand Crus. Her var mange vinmarker hvor høstingen var i full gang. Det ble smaksprøver underveis. De blå druene var søte og små. Det ble flere km med innhøsting vi passerte. Clos du Clos de Vougeot besøkte vi, og vinsmaking hos Morin, et lite kjellerlokale i 19 Quai Fleury i Nuits Saint Georges. Første natt ble det overnatting på Hotel Ibis i Beaune. Men først spiste Vigdis og jeg middag i byen.Vi fant en riktig fransk restaurant først, snegler og pepperbiff. 1/2 flaske Ruilly 89 årgang som var super, til FF60. Vi spaserte også tilbake til hotel Ibis. Drosjer måtte ringes etter, eller vi kunne gå til jernbanestasjonen. Det ble kaffe i hotellets bar etter en hyggelig og samtalerik kveld.

I Beaune besøkte gruppen Hospices of Beaune (Hotel Dieu). Kansler Nicolas Rolin og hans kone grunnla dette i 1443, pga stor fattigdom blant innbyggerne. Rolinfamilien ga en årlig donasjon i tillegg til vinstokker og saltkokeri som skaffet inntekter. Idag blir hospitset regnet som et middelaldersmykke med sine utsøkte, geometriske, flerfargede bourgognske takstein. Her er mye å betrakte som besøkende. Chateau of Mersault var vi også innom, her produseres den beste hvitvinen!

Selve slottet er også flott i seg selv, med bl.a. møbler og malerier. Vinkjelleren var enorm, det lagres en million flasker her. Vigdis og jeg kjøpte noen flasker etter flere smasprøver. Enkelt å kjøpe når varene ble bragt til hotellet.

Vi besøkte også vinslottet Demeure Saint-Martin, også i Beaune. Her kjøpte jeg 3 flasker fra stedet, en Chassagne 85 og en St. Romain 85, og en Mersault 87 for FF906. Vinsmakbegeret køpte vi med for FF10. (Vigdis kjøpte 2 flasker vin iflg. fotoalbumsnotatene mine). St. Romain er en liten hyggelig fjell-landsby. Mange bratte bakker! Her møtte vi på danske feriegjester som leide et av steinhusene vi passerte. Sola skinte nesten hver dag og vi spiste lunsj ute i det fri.

Selv med såre bakdeler hadde vi en superfin tur. Ble kjent med de fleste i gruppen og hadde lange flotte kvelder sammen så vi ble enda bedre kjent! Mange småsteder besøkte vi og mye god mat og drikke ble det iløpet av uken. Flotte landskap, selv med en del bakker gjorde turen til en stor opplevelse. Vi hadde reiseleder som viste vei, og egen sykkel reparatør.

Legger også med Aftenpostens egen artikkel om turen, da journalisten Tove Diesen også var med.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket